Uitgelichte afbeelding blog "Kleuren kiezen voor je website"

kleuren kiezen voor je website

Kleuren kiezen voor je website

Succes met kleuren: je website vormgeven via kleuren

In de wereld van webdesign is kleur niet zomaar een visueel element. Kleur kan een krachtig hulpmiddel zijn, om de aandacht van je bezoekers te trekken. En kleur is van invloed op hoe bezoekers een website ervaren. Het kiezen van de juiste kleuren voor je website is dan ook een belangrijke stap in het creëren van een aantrekkelijke website. In dit nieuwsbericht nemen ik je mee op reis naar de wereld van kleuren. Je ontdekt hoe kleuren werken, welke psychologische invloed ze hebben, en waar je inspiratie kunt opdoen voor een kleurenschema, welke past bij de huisstijl van je bedrijf.

Kleuren kiezen voor je website: hoe gaat dat in zijn werk?

Het kiezen van de juiste kleuren voor je website begint met een goed doordacht plan van aanpak. Hieronder heb ik enkele stappen genoemd, die je kunt nemen, om je op weg te helpen:

1. Bepaal de huisstijl van je bedrijf of de identiteit van je product of dienst

Denk na over wat je dienst of product uniek maakt en welke “waarden” je daarbij wilt “uitstralen”. Het resultaat van deze denkoefening, is van invloed op de keuzes van kleuren.

2. Verken je doelgroep

Probeer te achterhalen wie je doelgroep is en welke kleuren deze groep aan kan spreken. Wanneer de kleuren van je website overeenkomen met de kleuren welke bezoekers verwachten, is de kans groter dat bezoekers klanten worden.

3. Houd rekening met de psychologische impact van kleuren

Elke kleur roept een bijbehorende emotionele associatie op. Rood kan passie en energie oproepen, terwijl blauw, in het algemeen, vertrouwen en kalmte uitstraalt. Overweeg welke emoties je wilt opwekken bij de bezoekers van je website.

4. Contrast en leesbaarheid:

Zorg ervoor dat de kleuren die je kiest, zorgen voor een goede leesbaarheid van je teksten. De juiste kleuren dragen bij aan een prettige gebruikerservaring.

5. Test en verbeter

Experimenteer met verschillende kleurenschema’s en vraag daarbij advies van gebruikers, om te zien welke combinatie van kleuren het beste werkt.

De psychologische Invloed van Kleuren

Zoals gezegd, kunnen met kleuren emoties worden opgewekt. Kleuren beïnvloeden dus direct of indirect de bezoekers je website. Hieronder vind je enkele veelvoorkomende psychologische associaties met kleuren:

  • Rood: Passie, opwinding, liefde, maar ook waarschuwing.
  • Blauw: Vertrouwen, kalmte, betrouwbaarheid, maar ook koelheid.
  • Groen: Natuur, gezondheid, groei, maar ook jaloezie.
  • Geel: Vrolijkheid, optimisme, creativiteit, maar ook waakzaamheid.
  • Paars: Luxe, creativiteit, mysterie, maar ook arrogantie.
Webdesign: kleurenpalet voorbeeld Dopely
Voorbeeld kleurenpalet Dopely ( Dopely Colors – A Free Solution to all your Color Problems)

Aanbevolen websites voor kleurenschema’s

Een kleurenschema is een combinatie van meerdere kleuren die bij elkaar passen.
Wanneer je op zoek bent naar inspiratie voor kleurenschema’s, zijn er enkele websites die je daarbij kunnen helpen:

1. Coolors: coolors.co

Met dit gereedschap kun je willekeurige kleurenschema’s genereren of je eigen kleurenschema samenstellen.

2. Adobe Color Wheel: color.adobe.com

Via deze website kun je, je eigen kleurenschema’s maken op basis van kleurtheorieën. Zo kun je bijvoorbeeld aan de slag gaan met complementaire kleuren of analoge kleuren.

Kleuren webdesign: kleurenwiel om kleurenpaletten te genereren Adobe-Color

3. Material Design Color Tool: material.io

Met name Ideaal voor degene die zijn of haar website een moderne uitstraling mee wil geven.

3. Dopely Colors: Dopely Colors

Een zeer uitgebreide website met uiteenlopende kleurschema’s waar je uit kunt kiezen. Bovendien kun je op deze website ook de nodige informatie over kleurentheorie vinden (Inside Colors | Step Inside Colors World (dopely.top). Via dezelfde webpagina kun je informatie en inspiratie vinden over het kiezen van kleuren voor je merk of bedrijfsprofiel.

Extra gereedschappen om kleuren te kiezen

Om het kiezen van kleuren voor je website wat makkelijker te maken heeft Viavisia nog een aantal extra websites met kleurenkiezers voor je op een rijtje gezet:

http://colorschemedesigner.com
http://colrd.com
http://www.colorschemer.com/products.php Op deze site vind je een overzicht van meerdere kleurkiezers.

Kleurenschema voorbeelden voor diverse branches

1. Restaurant

Kleurenschema: Warme aardetinten zoals oranje en bruin.
Waarom: Deze kleuren roepen gezelligheid en eetlust op, en passen goed bij de culinaire sfeer.

2. Spa en Welzijn

Kleurenschema: Zachte pasteltinten zoals lichtblauw en groen.
Waarom: Rustgevende kleuren die ontspanning en sereniteit uitstralen, ideaal voor bijvoorbeeld wellnesscentra.

3. Technisch bedrijf

Kleurenschema: Futuristisch grijs met contrasterend blauw.
Waarom: Blauw straalt vertrouwen uit en wordt vaak geassocieerd met technologie en betrouwbaarheid.

4. Mode en Kleding

Kleurenschema: Elegante zwarte en gouden accenten.
Waarom: Zwart en goud stralen luxe en exclusiviteit uit, en passen daarom perfect bij de mode-industrie die gespecialiseerd is in luxe kleding.

Nog een keer samengevat:

kleuren spelen in webdesign een belangrijke rol en kunnen de verwachtingen, ervaringen en het gedrag van je bezoekers beïnvloeden. Met een goed doordacht plan, kennis van kleurenpsychologie en inspiratie via handige gereedschappen, kun je een website creëren die niet alleen visueel aantrekkelijk is, maar ook effectief is in het bereiken van je doelen.

Kleurharmonie: balans vinden in je kleurenschema

Een belangrijk aspect bij het kiezen van kleuren voor je website is het vinden van de juiste kleurharmonie. Dit betekent dat de gekozen kleuren goed bij elkaar passen en een stijlvol aantrekkelijk geheel vormen. Je kunt kleurharmonie bereiken door gebruik te maken van theorieën over kleuren. Zo bestaan er bijvoorbeeld complementaire, analoge of triadische kleuren. In de volgende paragraaf ga ik hier dieper op in. Het vinden van het juiste evenwicht tussen hoofdkleuren, accentkleuren en achtergrondkleuren is van belang om je website een professionele uitstraling mee te geven.

Kleurharmonie: het geheim achter een aantrekkelijk Kleurenschema

Een goed doordacht kleurenschema is als een goed akkoord in een prachtig muziekstuk. Het zorgt voor balans, aantrekkingskracht en harmonie in je webdesign. In dit deel van het artikel ga ik dieper in op kleurharmonie en hoe een kleurenschema met kleurharmonie is opgebouwd.

De Basisprincipes van kleurharmonie

Kleurharmonie draait om het vinden van een aangename combinatie van kleuren. Hieronder vind je enkele basisbegrippen, waarmee je kleurharmonie beter leert te begrijpen:

Complementaire kleuren:
Dit zijn kleuren die tegenover elkaar liggen in de kleurencirkel, zoals rood en groen of blauw en oranje. Ze zorgen voor een sterk contrast en kunnen daardoor de aandacht trekken.

Analoge kleuren:
Deze kleuren liggen juist naast elkaar in de kleurencirkel, zoals blauw en paars of geel en oranje. Ze bieden een meer subtiele harmonie en zijn vaak aangenaam voor het oog.

Triadische kleuren:
Triadische kleuren zijn gelijkmatig verdeeld over de kleurencirkel, zoals rood, blauw en geel. Ze zorgen voor zowel een uitgebalanceerde harmonie als voor een levendige harmonie.

Monochromatische kleuren

Een monochromatisch kleurenschema draait om variaties van één enkele kleur. Bijvoorbeeld, verschillende tinten blauw: van lichtblauw tot marineblauw. Dit geeft je website een rustige en elegante uitstraling. Dit kleurenschema is ideaal voor websites waarin eenvoud en minimalisme centraal staan.

In de volgende paragrafen heb ik de basisbegrippen / basisprincipes van kleurharmonie, nog verder uitgewerkt.

Complementaire kleuren

Complementaire kleuren, zoals rood en groen, zorgen voor een opvallend contrast. Ze kunnen effectief worden ingezet voor call-to-action elementen. Ook kun je deze kleuren gebruiken om aandacht op belangrijke informatie te vestigen. Pas echter op dat je complementaire kleuren niet te veel gebruikt. Vanwege het contractrijke karakter, kunnen complementaire kleuren namelijk vermoeiend om naar te kijken zijn.

Analoge kleuren

Analoge kleuren, zoals blauw en paars, creëren een vloeiende overgang en zorgen voor een rustige sfeer. Daarom zijn ze geschikt voor websites die een gevoel van harmonie en samenhang willen uitstralen. Kleurenschema’s met analoge kleuren zijn vaak prettig om naar te kijken en zorgen voor een goede leesbaarheid.

Triadische kleuren

Triadische kleuren, zoals rood, blauw en geel, zorgen voor een uitgebalanceerde en levendige kleurenharmonie. Ze kunnen visueel aantrekkelijk zijn, maar kunnen ook overweldigend zijn. Daarom moeten ze met zorg worden toegepast. Gebruik deze kleuren dus met mate en zorg daarbij voor het juiste evenwicht.

Test en experimenteer

Bij het vinden van de juiste kleurharmonie voor je website heb je tijd nodig, om te kunnen experimenteren met diverse kleurcombinaties.

Maak gebruik van gereedschappen, zoals eerder genoemde kleurenpaletgeneratoren, om verschillende combinaties te verkennen. Voer ook gebruikersonderzoek uit om te zien hoe je kleurenschema wordt beoordeeld door je doelgroep.

Toepassingen in webdesign

Het juiste kleurenschema kan de gebruikerservaring sterk verbeteren. Overweeg het gebruik van complementaire kleuren voor call-to-action knoppen om ze te laten opvallen. Gebruik analoge kleuren voor een rustige achtergrond en leesbare tekst. Triadische kleuren kun je gebruiken voor het markeren van belangrijke informatie op je website.

In essentie draait kleurharmonie om het vinden van de juiste balans tussen aantrekkelijkheid, functionaliteit en de boodschap die je wilt overbrengen. Het kan een krachtig hulpmiddel zijn om je website tot leven te brengen. Hiermee zorg je ervoor dat de website zowel visueel aantrekkelijk, als effectief is in het bereiken van je doelen.

Kleuren in Call-to-Actions: CTA’s, oftewel oproepen tot actie.

Zoals wellicht bekend, probeer je via call to actions op je website, bezoekers van je website te verleiden om een bepaalde handeling uit te voeren. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan het doen van een bestelling, het inschrijven voor een nieuwsbrief, meer lezen over een bepaald onderwerp in een artikel op de website enz.

Kleur speelt een cruciale rol bij het benadrukken van deze z.g. “call-to-actions” op je website, zoals de kleuren van knoppen om je aan te melden, om iets te kopen of om contact op te nemen. Het gebruik van opvallende kleuren voor CTA’s, verhoogt de kans dat bezoekers daadwerkelijk de door jou gewenste actie uitvoeren. En op die manier bijvoorbeeld klant worden. Voorbeeldkleuren zijn oranje of groen, welke vaak worden gebruikt voor knoppen. Deze kleuren vallen op en zetten een bezoeker van je website eerder aan tot actie.

Kleurgebruik voor gebruikers van mobiele apparaten

Doordat mobiele apparaten enorm populair zijn, is het belangrijk om na te denken over he kleurgebruik voor deze apparaten. Kleuren kunnen er immers op verschillende schermformaten anders uitzien. Het is dus van belang om te testen hoe je kleurenschema zich gedraagt, op zowel een groot scherm als op mobiele apparaten. Zorg er dus voor, dat de gebruikte kleuren net zo goed op de schermen van mobiele apparaten werken, als op grotere schermen.

Het herkenbaar maken van een merk of bedrijf via kleur

Het eenduidige gebruik van kleuren op je website, kan bijdragen aan het herkenbaar maken van je bedrijf. Denk aan bekende merken zoals Coca-Cola, welke rood als kleur gebruikt en Facebook met een blauw symbool. Het gebruik van consistente kleuren in je logo, website en in de rest van de huisstijl van je bedrijf versterkt de identiteit van je bedrijf of merk. Hierdoor wordt gemakkelijker voor mensen om je te bedrijf of merk te herkennen en onthouden.

A/B-testen uitvoeren om je kleurenschema te optimaliseren

Een goede manier om te bepalen welke kleuren het beste werken voor je website is door middel van A/B-testen. Dit betekent dat je twee versies van je website maakt, met verschillende kleurenschema’s. Vervolgens onderzoek je, bijvoorbeeld via Google Analytics, het gedrag van gebruikers en het aantal bezoekers van je website, die daadwerkelijk een gewenste actie op je website hebben uitgevoerd. Op basis van deze resultaten, kun je je kleurenschema eventueel optimaliseren om de prestaties van je website te verbeteren.

De evolutie van kleurgebruik in webdesign: kleurentrends volgen

Het gebruik van kleuren in webdesign heeft zich in de loop der jaren steeds verder ontwikkeld. Je kunt via internet, bijvoorbeeld eens teruggaan naar de jaren waarin het internet opkwam. Je zult zien dat destijds in websites vaak felgekleurde achtergronden en felgekleurde teksten werden gebruikt. Tegenwoordig zien we vaak juist minimalistische ontwerpen met zorgvuldig gekozen kleurenschema’s. Het begrijpen van deze ontwikkeling, kan je helpen om op de hoogte te blijven van de nieuwstetrends en technieken in webdesign.

Wil je ook meer weten over het kiezen van lettertypes voor je website? Lees dan zeker ook het artikel over Lettertypes.